DOFTA, DOFTA, VIT SYRÉN…

Tisdag 6 Juni Brahesalen 18:00

Biljetter: https://www.nortic.se/ticket/show/185690

Jönköpings kammarkör bjuder till Nationaldagskonsert med svensk körlyrik, Ferlinvisor och sånger av Benny Andersson. Det vi brukar kalla svensk körlyrik eller nationalromantiska körsånger var den repertoar som blev mer och mer vanlig under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Vackra, målande dikter om kärlek och nordiska naturen inspirerade tonsättare som Hugo Alfvén, Wilhelm Petersson-Berger och David Wikander och många fler att komponera vackra och finstämda a cappella sånger av vilka många nu tillhör vår svenska nationalskatt. Vi får lyssna till Kung Liljekonvalje av dungen och Stenhammars Sverige men också några sånger som inte tillhör de mest framförda. I konsertens andra avdelning bjuds ett knippe av sånger med texter av Nils Ferlin tonsatta av bl.a. Börje Albemann och Bengt Lundin. Ferlin räknas idag som en av Sveriges största och mest populära diktare genom tiderna. Poeten och Klarabohemen var under sin livstid lika mytomspunnen som älskad. När skönheten kom till byn och Du hjärtans tröst och lilja är bara ett par av hans mest kända texter. Konserten avslutas med sånger av Benny Andersson som numera genom sitt tonspråk och popularitet får räknas som en ”nationaltonsättare”. Sångerna har texter av Kristina Lugn och Björn Ulvaeus. Kammarkören är glada att vid denna konsert få samarbeta med sin förre körledare Ove Gotting, denna gång som sångsolist.

Posted in Uncategorized.